KošaricaKošarica: (0)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Moj račun

Product was successfully added to your shopping cart.

Vitamini v kozmetiki

Vitamini so mikrohranila, ki jih v relativno majhnih količinah nujno potrebujemo za normalno delovanje organizma. Med drugim ugodno delujejo na foto- in kronološko starano kožo.
Razlikujejo se po topnosti, zato ločimo hidrofilne in lipofilne vitamine. Med hidrofilne, ki so topni v vodi, sodijo vitamin C in vitamini skupine B, med lipofilne, ki so topni v maščobah, pa vitamini A, D, E in K.
Pogosto jih najdemo tudi v obliki derivatov, kar jim omogoča boljšo obstojnost, stabilnost in posledično učinkovitost.

Uporaba v kozmetiki
Številni vitamini izkazujejo na koži dokazljive kozmetične učinke in jih kot preizkušene sestavine uporabljamo v kozmetičnih izdelkih. Najbolj pogosti vitamini za nego kože so vitamin C (askorbinska kislina), vitamin E (tokoferol), vitamin A (retinol) in vitamin B3 (nikotinamid). Vitamini, kot kozmetično aktivne sestavine, so zlasti priljubljeni v kozmetičnih izdelkih za nego zrele kože, to so t.i. izdelki proti staranju ter v izdelkih za zaščito pred soncem. Najpomembnejše mesto med njimi zaseda vitamin E.

Vitamin C in vitamin E sta najbolj znana po njunih antioksidativnih lastnostih, imata sposobnost nevtraliziranja prostih radikalov. Vitamin C spodbuja tudi tvorbo kolagena, kar pomeni, da je zelo dragocena sestavina v pomlajevalni kozmetiki. Niacinamid (vitamin B3) izboljša barierno funkcijo kože, ima fotoprotektivno delovanje in se uporablja za posvetlitev kože. Stimulira tudi nastajanje kolagena. Retinoidi (vitamin A) pa se uporabljajo za poškodovano kožo od sonca. Pripomorejo k povečani proizvodnji kolagena in tako posledično zmanjšujejo gube.
V izdelkih proti staranju so dobrodošli vitamini A, C in E, saj upočasnjujejo izgubo čvrstosti in elastičnosti kože ter pomagajo preprečevati nastajanje gub. Niacinamid pa je pomemben vitamin, ki krepi kožno bariero in pomaga pri pigmentaciji povezani s starostjo.

Naj predstavim še vsakega od vitaminov malo bolj podrobno...

Vitamin E obsega družino osmih naravnih oblik, ki so razvrščene v dve glavni skupini – tokoferoli in tokotrienoli. Vse oblike so lipofilne. V telesu prevladuje alfa-tokoferol, ki je tudi najbolj biološko aktivna oblika vitamina E.
Vitamin E nastaja z biosintezo v rastlinah, zlasti veliko ga je v rastlinskih oljih. Naravni alfa-tokoferol zato pridobivajo z izolacijo iz rastlinskih olj. Olje granatnega jabolka vsebuje največ vitamina E, prav tako je velika vsebnost vitamina E v olju iz rakitovca. Obe izjemno zdravilni olji sta zastopani tudi v naših izdelkih.
Vitamin E je glavni lipofilni antioksidant v koži in ga najdemo v vseh njenih plasteh. Molekule vitamina E tam preprečujejo oksidacijo membranskih lipidov. Vitamin E zmanjšuje tudi poškodbe kože zaradi ultravijoličnega sevanja, gladi površino kože, povečuje navlaženost rožene plasti, zavira vnetja, spodbuja obnavljanje celic ter pospešuje celjenje ran.

Vitamin E je v izdelkih Mayarula prisoten v vseh proizvodih z lipofilno komponento.

Vitamin C (askorbinska kislina) v telesu deluje kot antioksidant, sodeluje pa tudi pri sintezi kolagena. Je vodotopen antioksidant, ki je v koži tako v celicah kot izven njih. Deluje v sinergiji z lipofilnim alfa-tokoferolom (vitamin E), ki je zasidran v lipidnih dvoslojih celic in preprečuje oksidacijo membranskih lipidov. Ko alfa-tokoferol izgubi antioksidativno sposobnost, se v prisotnosti askorbinske kisline zopet obnovi. Askorbinska kislina, ki jo nanesemo na kožo, spodbuja sintezo kolagena, ki je glavna komponenta vezivnega tkiva in ceramidov, ki so pomembne sestavine lipidne bariere. Zaradi protivnetnega delovanja na koži jo dermatologi uporabljajo tudi pri zdravljenju vnetnih bolezni kože.
Askorbinska kislina je kemijsko nestabilna. Ko je izpostavljena zraku ali svetlobi, postane neaktivna. Zaradi slabe obstojnosti uporabljamo predvsem njene stabilnejše polsintezne derivate, kot so npr. askorbilpalmitat, ki je topen v lipidih in prodre globlje v roženo plast kože, kjer ga lipaze razgradijo do fiziološko aktivne askorbinske kisline.
Askorbinska kislina in njeni derivati izražajo antioksidativni učinek na koži in jo ščitijo pred poškodbami ultravijoličnega sevanja. V tem primeru se svetuje še dodatek alfa-tokoferola (vitamina E), saj ima ta kombinacija sinergistične antioksidativne učinke. Večje koncentracije imajo ugodne učinke na aknasto kožo, izražajo pa tudi posvetlitveni učinek, saj zavirajo sintezo melanina.

Izvleček acerole, ki temelji na učinkih askorbinske kisline je prisoten v Cvetnem vlažilnem serumu.
Askorbilpalmitat se nahaja v Intenzivni antioksidantni kremi, kjer tvori sinergijo še z drugimi lipofilnimi antioksidanti. Ta bogata hranljiva kremica vsebuje obilo antioksidantov (poleg vitamina C in vitamina E še gama-orizanol in koencim Q1).

Nikotinamid oz. vitamin B3 uvrščamo tudi v skupino sredstev za posvetlitev kože. S staranjem postajajo pigmentne nepravilnosti na koži pogostejše, kar je povezano s fotostaranjem kože oz. škodljivimi učinki pretiranega izpostavljanja soncu. Kot posledica, se zato v zadnjih letih močno povečuje povpraševanje po kozmetičnih izdelkih za posvetlitev kože.
Vitamin B3 zmanjša pigmentne madeže kot tudi drobne gube, izboljša površinsko strukturo zrele kože, ter poveča elastičnost kože. Stimulira tudi nastanek kolagena, zato je uporaba tega vitamina v izdelkih za zrelo kožo, kot je tudi naravna pomlajevalna kozmetična linija Mayarula, še kako smiselna.

Nikotinamid je glavni vitamin v Cvetnem vlažilnem serumu.

Retinoidi so derivati vitamina A in jih uvrščamo v skupino sredstev, ki spodbujajo tvorbo vezivnega tkiva. Med retinoide spada veliko različnih spojin. V kozmetiki najpogosteje uporabljamo retinol in estre retinola (retinilpalmitat).
Retinoidi so lipofilne spojine, ki zlahka prodrejo v povrhnjico. Preprečijo razpad kolagena in spodbujajo njegovo sintezo. Uporaba retinola na koži poveča debelino povrhnjice in tvorbo kolagena. Uporabljamo ga za zmanjšanje obraznih gub ter za izboljšanje elastičnosti kože in ohranitev mladostnega videza, zato so kozmetični izdelki z retinolom primerni za nego suhe in zrele kože. Retinol je zelo nestabilen in izgubi biološko aktivnost, ko je izpostavljen UV-svetlobi in kisiku. Retinilni estri so stabilnejši, zato jih v kozmetičnih izdelkih najdemo pogosteje.

V kozmetični liniji Mayarula se nahaja v Vitaminskem oljnem serum, kjer vitamina A in E poskrbita za antioksidativno nego zrele kože, izboljšata elastičnost kože ter zmanjšujeta gube.
Serum kožo globinsko nahrani in neguje kožo skozi celo leto. Namenjen je intenzivni nočni negi in regeneraciji kože. Je super olje za večerno razvajanje, ki ga priporočam nanašati na vlažno kožo. Občutek po nanosu je mehak, svilnat in negovalen, koža pa je zjutraj pripravljena na nov dan.

Za zaključek bi povedala, da so vsi omenjeni vitamini dovoljeni v naravni kozmetiki, čeprav se nekateri pridobivajo sintezno in ne rastejo na drevesu ali kje drugje v naravi. Vitamin C na primer, je sicer prisoten v naravi in je torej naraven, pa vendar se kot kozmetična učinkovina pridobiva v laboratoriju. Naravni in sintetični na koži delujeta enako in se v naravi tudi enako razkrajata, saj imata isto formulo. Zakaj ga sploh dodajati? Ker je vitamin C koži lastna sestavina, ki je v koži, v celicah in izven njih, kjer deluje v sinergiji z lipofilnim alfa-tokoferolom (vitamin E) in deluje kot antioksidant, sodeluje pa tudi pri sintezi kolagena. Ker pa se lahko lastni antioksidativni sistemi tudi »porabijo«, je priljubljena sestavina kozmetičnih izdelkov proti staranju.

Dodaj odgovor