KošaricaKošarica: (0)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Moj račun

Product was successfully added to your shopping cart.

ROZACEA

Rozacea je kronična kožna bolezen, ki prizadene predvsem kožo obraza. Bolezen se običajno pojavi v srednjih letih (po tridesetem letu starosti), lahko pa se pojavi že v najstniških letih. Najpogostejša je pri svetlopoltih ljudeh. Prizadene tako ženske kot moške. Simptomi najpogosteje vključujejo pordelost po licih, nosu, bradi ali čelu. Rdečica spominja na sončno opeklino.

Za rozaceo so značilne razširjene krvne žile in povečan pretok krvi v kožo. V nekaterih primerih so prisotne tudi vnetne lezije. Pri rozacei se pojavijo tudi drobni mozolji in razširjene žilice.

Težava običajno ni nevarna, je pa povezana s precejšnjo zadrego in nizko samopodobo. Seveda pa ni le estetska težava, saj lahko stanje spremljajo tudi bolečine, pekoč občutek in pretirana občutljivost kože na sonce.

Če se ne zdravi, se koža lahko zadebeli, zlasti v predelu nosu, zaradi česar ta postane rdeč in gomoljast. To spremembo imenujemo rinofima. Pri mnogih bolnikih z rozaceo so prizadete tudi oči, ki so razdražene, se solzijo in imajo »krvav« izgled.

Na voljo so sicer različna zdravila, ki pa pogosto niso najbolj učinkovita, poleg tega pa imajo lahko tudi precej stranskih učinkov. Ker je pogosto vse povezano z našo prehrano in vsakdanjimi navadami, je priporočljivo uvesti določene spremembe v prehrano in simptomi se bodo umirili. Prav sprememba prehrane je lahko izjemno koristna pri premagovanju težav, ki jih povzroča rozacea, saj so dokazali, da lahko določena živila spodbudijo izbruhe simptomov pri ljudeh z rozaceo. Izogibali naj bi se predvsem hrani, ki povzroča širjenje žil v koži, npr. začinjeni in vroči hrani, alkoholu, kavi in drugim kofeinskim napitkom ter vročim pijačam. Priporoča se izogibanje vsem živilom, ki lahko povzročajo vnetja v telesu, predvsem sladkorju, hidrogeniranim maščobam in mlečnim izdelkom. Osnova prehrane naj bosta sadje in zelenjava, pa tudi živila s protivnetnim učinkom, npr. začimbe, kot sta ingver in kurkuma. Najbrž ni potrebno posebej poudarjati, da tudi kajenje poslabša stanje.

Pomembno je izogibanje savnam, vročim kopelim, prekomerno toplemu okolju in na splošno pregrevanju. Stanje poslabšajo tudi ekstremno mrzle temperature. Pomembno je tudi izogibanje čustvenim vplivom, kot je stres, in fizičnim naporom.

Priporoča se uporaba naravne kozmetike, s tem se izognemo sintetičnim sestavinam številnih krem, ki pogosto povzročajo več škode kot koristi, še posebej pri ljudeh z rozaceo. Uporabljati je potrebno tudi nežno čistilo, npr. na osnovi jojoba olja. Zelo pomembno je, da se izogibamo vsem izdelkom, ki vsebujejo alkohol.

Naravno zdravljenje

Natančen vzrok za rozaceo ni znan in naravni holistični načini zdravljenja so usmerjeni v odpravljanje simptomov tako fizičnih kot tudi čustvenih, ki lahko spremljajo to stanje.

Glavni namen zdravljenja na fizičnem nivoju je ohranjati kožo hladno, zmanjšanje vnetja, vazokonstrikcija krvnih žil in preprečevanje draženja. Dobro pa je podpreti tudi emocionalno stanje, ki je lahko sprožilec ali reakcija (anksioznost, stres). V tem primeru se lahko uporablja aromaterapija (npr. vdihavanje eteričnih olj - inhalatorček).

Aloe vera:

Rozacea je težava, pri kateri je zelo pomembno vlaženje kože. Ena najboljših izbir je vsekakor aloe vera. Kožo navlaži in blaži vnetja. Poleg tega ima gel aloe vere tudi hladilen učinek. Za aplikacijo na kožo mu lahko dodamo hidrolate, rastlinska olja in eterična olja.

Eterična olja (EO):

Odlična izbira za naravno zdravljenje oz. blaženje simptomov, tipičnih za rozaceo, so tudi eterična olja. Pred nanosom jim moramo vedno zmešati npr. z enim od rastlinskih olj. Priporoča se do 1 % koncentracija, kar je pribl. 30 kapljic eteričnega olja na 100 g osnove. Izbiramo eterična olja, ki delujejo:

  • protivnetno (za pomiritev oz. lajšanje vnetja). To so EO nemške kamilice, rimske kamilice, smilja, sivke, mirte, pačulija, sandalovine,
  • adstringentno (povzročijo krčenje telesnih celic in tkiv). To so EO ciprese, geranije, nerolija, pačulija, vrtnice,
  • hladilno (za znižanje toplote). Poleg protivnetnih eteričnih olj sem uvrščamo vetiver. Poprove mete, ki je sicer hladilno eterično olje, se ne priporoča pri zdravljenju rozacee zaradi občutljivosti.

Hidrolati:

Hidrolati, ki jih lahko vključimo, so hidrolat nemške kamilice, geranije, sivke, vrtnice in nerolija. Lahko jih popršimo po obrazu, ko je to potrebno. Hranimo jih v hladilniku!

Rastlinska olja:

Primerna rastlinska olja so olje šipka, jojobe, lešnika, sončnično olje, tamalu olje, kokosovo olje.

Druge sestavine:

Pri rozacei oz. izbruhih je zelo dobra rešitev tudi kumarična maska, ki obraz oskrbi z vlago in hkrati poskrbi za hladilen učinek. Kumare zmešamo v kuhinjskem mešalniku in pasto nanesemo na obraz za 30 minut. Nato jo speremo z mlačno vodo. Super so tudi sveže narezane kumare, ki jih damo na oči.

Recept za nežen hladilni serum pri rdečici

FAZA A:

10g olja lešnika

5g olja šipka

3g emulgatorja lizolecitina.

FAZA B:

45,9g hidrolata sivke

25g hidrolata vrtnice

8g aloe vera koncentrata

1,6g glicerina

0,4g ksantan gumija.

FAZA C:

0,6g konzervansa Cosgard

0,5g EO (6 kapljic smilja, 4 kapljice geranije, 3 kapljice nemške kamilice in 2 kapljici vetiverja).

Navodila za izdelavo:

Najprej pripravimo vodno fazo – fazo B. V čašo natehtamo ksantan gumi in ga z žličko ali palčko razribamo z glicerinom. Dodamo aloe vero koncentrat, oba hidrolata ter zmešamo, da dobimo lep homogen gel. V drugi čaši pripravimo fazo A. Lizolecitinu dodamo olje lešnika in šipka ter dobro stepamo z metlico. Vodno fazo vlijemo v oljno fazo in ponovno stepamo. Dodamo še konzervans in eterična olja ter preverimo pH. Nato serum prelijemo v razkuženo steklenično s pumpico. Steklenično signiramo in vsebino porabimo v treh mesecih.

Uporaba:

Uporabimo 2-3 krat na dan. Hranimo v hladilniku, da nam kožo še dodatno pohladi.

Viri in literatura:

  1. New York Institute of Aromatic Studies, Aromatherapy for Rosacea
  2. Purchon, N. & Cantele, L.: Aromatherapy & Essential Oils, Robert Rose Inc. 2014.
  3. Salvatore Battaglia: The Complete Guide to Aromatherapy, 2nd Edition, 2003
  4. Veliki zdravstveni priročnik, Mladinska knjiga Založba d.d., Ljubljana, 2005.
Dodaj odgovor