KošaricaKošarica: (0)

V nakupovalni košari ni artiklov.

Moj račun

Product was successfully added to your shopping cart.

Marula

MARULA

Latinsko ime: Sclerocarya birrea

Družina: Anacardiaceae  (octovke)

Marula je do 18 metrov visoko dvodomno drevo s široko krošnjo in srebrno skorjo. Doma je v južni Afriki. Plod marule spominjajo na slivo, plodovi zrastejo v skupinah po trije, so okrogli ali jajčasti in koščičasti. Lupina je gladka, debela in rumene barve z drobnimi rjavimi pikami. Pod njo se nahaja bela vlaknasta pulpa, ki je sočna in sluzasta ter kislo-sladkega okusa. V vsakem plodu so do tri semena. Užitna je le pulpa ploda, ki je bogata z vitaminom C in jo živilska industrija uporablja za sokove, džeme in alkoholne pijače. Če pustimo sadje, da fermentira, se lahko pripravi močno alkoholno pijačo, neke vrste domače pivo. Na mednarodnem trgu pa je zelo priljubljen liker Amarula, narejen iz sadja, alkohola in smetane. Tudi semena so hrana, bogata z beljakovinami in oljem. Užitna so surova ali pražena.

Marula je ena od največjih afriških avtohtonih rastlin in ima še vedno pomembno prehransko in medicinsko vlogo za južna in srednjeafriška ljudstva. Od nekdaj je del življenja prebivalcev južnih regij afriške celine. Bušmani že tisočletja dobro vedo, kako uporabljati številne dele tega drevesa:

  • lubje ima zdravilne lastnosti in se uporablja pri profilaksi malarije in za zdravljenje črevesnih motenj, žvečeno olajša prebavo,
  • pražena jedrca so zaradi okusnosti znana kot hrana kraljev,
  • listi se uporabljajo kot začimba oz. za prelive.

MARULOVO OLJE

Rastlinski del: seme

INCI: Sclerocarya Birrea Seed Oil

Sestava:

Pred nekaj leti se je kozmetična industrija začela zanimati za olje, pridobljeno iz semen marule. Olje je pritegnilo pozornost predvsem s svojo eksotičnostjo in lahko teksturo.

Semena vsebujejo 54 % olja. Marulino olje sodi v skupino olj z veliko vsebnostjo oleinske kisline v trigliceridih (pribl. 70 %). Maščobnokislinsko sestavo označuje tudi pomemben delež nasičenih kislin (palmitinske in stearinske), med večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami pa so v manjšem deležu zastopani linolna, alfa-linolenska, arahidonska in zelo redko prisotna eikozatrienojska kislina. Takšna sestava je ob veliki vsebnosti vitamina E glavni razlog, da marulovo olje uvrščamo med stabilnejša olja. Vsebuje tudi fitosterole in polifenole. Polifenoli dajejo olju dodatno stabilnost kot tudi poudarjajo njihov blagodejni učinek na kožo.

Kot vsako olje, bogato z oleinsko kislino, je primerno za vse tipe kože in pomaga vzdrževati vlažnost kože. Olje je rumenorjave barve, ima zelo blag vonj po oreščkih in je prijetno mazljivo.

Pridobivanje:

Pri svojih izdelkih uporabljam 100 % naravno in ekološko pridobljeno olje marule, ki prihaja iz severne Namibije. Približno 2000 lokalnih žensk, zbranih v delovnih skupinah, pobere plodove. Plodove, ki so popolnoma zreli, naberejo in olupijo. Vsak plod marule v pulpi vsebuje trdo ovalno koščico svetlo rjave barve, ki ima v notranjosti 2-3 bela jedrca ali semena. Koščice operejo in posušijo za kasnejšo obdelavo. Koščice razbijejo na kamniti plošči s kamnom, za kar je potrebno precej prakse. Ko koščica poči, se ročno odvzamejo jedrca. Postopek je dolgotrajen, saj traja približno 24 ur, da se napolni 800-gramski lonček z jedrci.  Jedrca mehansko stiskajo in tako pridobljeno olje filtrirajo. S tem zagotovijo kakovost in stabilnost izdelka, ki tako ustreza standardom mednarodne kozmetične industrije in zakonodaji EU.

Lastnosti:

Olje marule je dragoceno olje za nego kože. Vsebuje veliko pomembnih antioksidantov (fitosteroli, fenoli, vitamin E), ki so naravni zavezniki naše kože, saj prispevajo k obnavljanju celic ter boju proti škodljivim učinkom UV žarkov in onesnaženja.

Redna uporaba olja marule zagotavlja zaščito pred fotostaranjem, nevtralizira proste radikale, pomaga pri izgradnji kolagena in zagotavlja antioksidativno zaščito.

Olje marule je bogato tudi z esencialnimi maščobnimi kislinami (omega 3, 6 in 9), ki kožo globoko negujejo in »vlažijo« (kot emolient poveča vlažnost kože, saj zmanjša transdermalno izgubo vode) ter izboljšajo njeno elastičnost in gladkost. Olje ima tudi protivnetne lastnosti ter zmanjša pordelost kože.

Idealno je za vse vrste kož, tako mastno kot suho, uporabno pa je tudi za občutljivo in/ ali poškodovano kožo zaradi izpostavljenosti soncu.

Zmanjša videz tankih linij in gub, izboljša in obnovi elastičnost kože, zaradi česar je koža svetlejša. Prisotnost vitamina E poveča proizvodnjo kolagena in elastina, kar poveča tonus kože, gostoto in kompaktnost.

Uporaba:

  • Za kožo obraza - Olje marule je lahke teksture in se hitro absorbira. Zaradi tega je učinkovit »vlažilec« suhe in zrele kože, kar je koristno za glajenje gub in ohranjanje hidrirane in negovane kože. Je tudi učinkovit »vlažilec« ustnic. Olje marule je dobro tudi za mastno kožo in zdravljenje aken, ker je nemastno in nekomedogeno. Ima tudi protimikrobne lastnosti in je učinkovito proti bakterijam, ki prispevajo k nastanku mozoljev in ogrcev. Ne glede na tip kože se lahko olje marule uporablja zjutraj in zvečer. Je odlično olje za oljne serume kot tudi za emulzije.
  • Za telo – Olje marule je idealno je tudi za telo. Preprečuje nastanek strij, zmanjša draženje, srbenje in suhost kože. Najbolje ga je nanesti po prhanju. Priporočljivo ga je nanesti tudi po izpostavljenosti soncu.
  • Kot masažno olje – Olje marule je odlično in učinkovito masažno olje, lahko ga uporabljamo v kombinaciji z eteričnimi olji.
  • Za lase - Olje marule pomaga negovati lase od korenin do konic ne da bi jih naredilo preveč mastne. Ima vlažilni oziroma okluzivni učinek (preprečuje izgubo vode), zaradi česar je koristen za suhe in krhke lase. Rezultat so mehki, prožni in sijoči lasje. Olje marule lahko vključimo v šampone ali pa si naredimo masko pred šamponiranjem. Vmasirano olje v lasišče pomaga zmanjašati prhljaj. Če ga vtremo v konice las, pomaga odpraviti razcepljene konice.
  • Za nohte - Olje marule je učinkovito pri vzdrževanju lepih nohtov,  obnohtne kožice in lahko pripomore k zmanjšanju pojava nadlog, kot je boleča in razpokana koža okoli nohtov. Sama v ta namen v 100 g olja dodam še 1 % eteričnih olj (10 kapljic grenivke, 7 kapljic sivke, 5 kapljic smilja in 3 kapljice semena korenja). Eterična olja dodatno negujejo, obnavljajo in mehčajo obnohtno kožico.

Zanimivosti

Drevo marule je znano tudi kot:

  • kralj afriških dreves, ker je odporno proti suši, staroselcem je uporaben vsak del drevesa, ki ga s pridom izkoriščajo že tisočletja,
  • drevo slonov - sloni se hranijo z vejami in listi, še posebej pa jim je zaradi slastnega okusa všeč fermentiran plod, ki zaradi močnih sončnih žarkov pridobi na alkoholu,
  • poročno drevo, saj je simbol plodnosti; verjamejo, da ženske z uživanjem sadja marule prej zanosijo.

Viri in literatura:

  1. Janeš, Damjan in Nina Kočevar Glavač: Sodobna kozmetika, 1. Izdaja, Širimo dobro besedo d.o.o., Velenje 2015
  2. Kaeser, Heike: Naturkosmetische Rohstoffe, Verlag Freya, 5. Auflage, Linz 2016
  3. Marković, Stribor: plantagea.hr
  4. aurumafrica.eu
  5. marula.org.za/index.htm
  6. healthline.com/health/marula-oil-benefits.
Dodaj odgovor